18/01/2019
Castelló 17/01 / 2019.- Amb l'assistència de més d'un centenar d'empresaris, la Cambra de Comerç de Castelló ha celebrat aquest dijous la jornada divulgativa "L'empresa espanyola davant el Brexit" amb l'objectiu d'oferir les claus necessàries per afrontar amb les majors garanties possibles el nou escenari que es deriva de la eixida del Regne Unit d'Europa i la seua incidència en el teixit socioeconòmic de la província.
La jornada, que està organitzada per la Direcció Provincial de Comerç en col·laboració amb CEV-Castelló, la Dependència de Duanes i Impostos Especials i la Cambra, ha permès conèixer de primera mà els diferents aspectes que acompanyaran a un 'Brexit' a cada un els escenaris que es plantegen, des d'una sortida acordada i tranquil·la fins a la ruptura de les relacions comercials entre el continent i l'illa.
L'acte ha comptat amb la participació d'experts en comerç exterior que han anat intentant descodificar cada un dels aspectes que poguessen donar-se en aquest procés de desconnexió entre els fins ara socis, a més de la importància que tindran a partir d'ara els acords bilaterals que buscaran la seguretat jurídica necessària per provocar el menor menyscapte a les parts.
En l'acte d'inauguració, el vicepresident de la Cambra, Ignacio Ferrer ha manifestat "la importància que les empreses estiguen preparades per fer front als problemes que es puguin derivar d'aquest esdeveniment". Per la seua banda el president de CEV-Castelló, Sebastián Pla, ha indicat que "les empreses necessitem estabilitat per invertir i no trobar-nos davant d'una absoluta incertesa" "ningú desitja un Brexit dur, però és evident que es pot produir"
En la seua intervenció Angeles Sáez, Assessora de Gabinet de la Secretaria d'Estat de Comerç, ha destacat principalment "la necessitat que cada empresa generi el seu pla de contingència: procediments administratius i comercials, previsió de subministraments, canvis en la logística pels controls duaners , protecció de marques, mobilitat de treballadors, "Per la seva banda Blas Vicente, subdirector general adjunt, SG d'Inspecció, Certificació i Assistència Tècnica de Comerç Exterior ha manifestat que" amb l'acord s'obriria un període transitori, constituint una unió duanera fins al 2020 i a partir d'aquí Regne unit tindria la consideració de país tercer "" la sortida abrupta suposaria considerar Regne Unit com país tercer amb procediments duaners diferents i controls en duana "
Al costat d'ells, ha intervingut Alfredo Pascual, Cap de la Dependència de Duanes i Impostos Especials de Castelló, indicant que "un dels efectes del Brexit és que la duana passa a ser inevitable" "les operacions intercomunitàries es converteixen en exportacions i importacions" "l'encreuament de la frontera suposarà controls de sanitat, qualitat i seguretat".
Després de l'anàlisi de la situació i una descripció dels principals 'inputs' que acompanyen a tot aquest procés, els experts han assenyalat la necessitat de conèixer aquesta nova realitat en cadascuna de les diferents opcions que es donaran al llarg dels terminis marcats per a la concreció d'aquest 'Brexit'.
Després del Brexit, el propòsit és que el Regne Unit es mantingue com un mercat prioritari per a les empreses de Castelló. Entre els aspectes més importants es troba què passarà amb els ciutadans anglesos que resideixen a la província, però també aquells castellonencs que viuen en territori britànic. Un altre dels elements clau són els compromisos pressupostaris o fronterers amb les dues Irlandes. A més, el Brexit obliga a recompondre les normes de protecció de dades, establir unes pautes de col·laboració duanera, mesures per evitar la competència deslleial, les inversions o assumptes que tenen a veure amb els aranzels i la necessitat de reduir les restriccions de naturalesa geogràfica.
L'acte ha estat conduït i clausurat per José Luis Peralta, Diplomat General de l'Estat, Direcció Provincial de Comerç de Castelló, manifestant que "cal estar preparats per al pitjor dels escenaris ja que hi ha molts interessos comercials en joc per als espanyols en general , i castellonencs, en particular ".
Regne Unit és el tercer client espanyol pel que fa a béns i serveis. A més, és el primer o segon destí de les inversions nacionals a l'estranger, a més d'encapçalar el rànquing de turistes que visiten la península.
22/11/2024
Cambra Castelló impulsa la sostenibilitat amb la jornada sobre gestió de subproductesSabrina Ratzlaff i Enrique López Balaguer van aportar claus per a complir amb el nou marc legal ambiental
20/11/2024
Cambra Castelló es convertix en l'epicentre de la sostenibilitatL'III Fòrum de Sostenibilitat reunix experts per a debatre sobre models de negoci regeneratius, acció climàtica i RSC
19/11/2024
El lideratge femení impulsa l'economia local: 59 noves empreses a Castelló en 2024La Cambra de Comerç destaca el paper clau de 302 dones en el desenvolupament econòmic de la província