26/10/2023
Castelló, 26/10/2023.- Economia circular, innovació regenerativa, servitizació, ecodisseny, logística inversa… Són conceptes que plasmen que una altra manera de fer negocis, cuidant l'entorn social i ambiental, preservant la rendibilitat i sumant valor al producte, no sols és possible “sinó l'alternativa a les empreses”, i que la seua implementació, per tant, és una realitat cada vegada més estesa. Compartir-los, debatre'ls, analitzar-los i posar sobre la taula exemples que inspiren i guien a altres empreses i institucions és el repte que es proposa al II Fòrum de Sostenibilitat Castelló 2023.
La cita, punt de trobada per a empreses i institucions de la província que volen posar en valor la sostenibilitat, incorporant-la a les seues estratègies de desenrotllament i sistemes de gestió, i reduir el seu impacte mediambiental, arranca el dimecres, 8 de novembre de 2023, amb inscripció gratuïta, en la Cambra de Comerç de Castelló sota el lema ‘Sostenibilitat rendible’.
“Este congrés pretén demostrar que és possible generar beneficis econòmics i, al mateix temps, contribuir al benestar social i ambiental, promovent pràctiques empresarials responsables”, detalla María Dolores Guillamón, presidenta de la Cambra de Comerç de Castelló, entitat organitzadora de l'II Fòrum de Sostenibilitat. La cita compta amb el finançament de la Generalitat Valenciana a través de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).
Per a acostar al públic exemples palpables d'esta transició socioambiental emergent, i consolidada en molts altres casos, s'ha dissenyat un programa amb nou ponents de primer nivell, que obrirà amb la seua intervenció ‘Nous temps’ l'especialista en canvi climàtic, màster en meteorologia i geofísica i presentadora de TVE Isa Moreno. “2023 ha aconseguit tots els rècords des del punt de vista climàtic, evidenciant l'important que és el clima per a la societat i per a l'economia”, advertix, al mateix temps que sosté que “científicament encara som a temps de canviar esta tendència, perquè coneixem les causes i eixe és el primer pas per a buscar solucions, però hem d'implicar-nos tots, girar al mateix ritme, també administracions i empreses”.
L'agenda de l'II Fòrum de Sostenibilitat està integrada per quatre ponències i dos taules redones, que abordaran des de l'impacte ambiental dels negocis locals o la transformació de l'activitat empresarial en sectors tradicionals; fins al binomi sostenibilitat-innovació, els processos de certificació de les firmes que advoquen per criteris sostenibles en la seua estratègia o la innovació regenerativa com a motor de creixement d'una marca comercial. La jornada inclou a més dos pauses que, amb el café i el menjar com a argument, pretenen afavorir el *networking empresarial entre les i els participants.
A l'acte de benvinguda de la presidenta de la Cambra de Comerç castellonenc, María Dolores Guillamón, i de Manuel Argüelles, director general d'Energia de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme (9.30 hores) i la ponència inaugural de Isa Moreno (10.00 hores), li seguirà la intervenció ‘Innovació i sostenibilitat’ (11.00 hores) a càrrec d'Elena Badía, de Inèdit, una consultora especialitzada en ecodisseny estratègic i sostenibilitat, on assessora i acompanya a empreses en la seua transició cap a l'economia circular i la descarbonització.
La primera de les dos taules redones, ‘Canviant les normes del joc. Empreses i sectors tradicionals que transformen la manera de fer negocis’ (12.15 hores), moderada per Pepa Casado, CEO i investigadora de Futurea, reunirà les experiències de tres projectes valencians.
Ernesto Belloch acostarà la de la marca Andreu World, que dissenya innovadors seients per a crear llocs de treball i de reunió sostenibles i saludables. Per part seua, Carlos Ferrando compartirà els objectius d'una altra de les firmes ambaixadores del canvi, Closca Design, que busca transformar les ciutats en espais amables a través del disseny, i Carmen Ferrández abordarà l'experiència de Rols Carpets, una firma familiar que porta més de 100 anys dissenyant i teixint catifes a mesura i moquetes amb materials sostenibles des de la seua fàbrica a Crevillent. “A nivell comercial, la sostenibilitat real atrau al client i et conduïx a projectes molt interessants que cobrixen la inversió per a poder implementar-la. Li dona un valor afegit al nostre producte, per la qual cosa la sostenibilitat sí que és rendible per a una empresa”, avança Ferrando.
La conferencia ‘Moviment B Corp: redefinint el sentit de l'èxit empresarial’, amb Lucas Hunter, de B Corp Spain, prendrà el relleu (13.15 hores). El Moviment B Corp reunix “molts actors de canvi que volen transformar el model empresarial per a transformar el seu impacte diari”, assenyala Hunter. “El que fem és promoure criteris i estàndards de sostenibilitat ambiental, acompliment social, transparència pública i responsabilitat legal, per a fer les coses d'una altra forma”, explica. Així, les empreses que formen part de B Corp transiten sobre un “procés de millora contínua per a treballar sobre els desafiaments socials i ambientals que tenim damunt tots”. El projecte B Corp assumix, indica Lucas *Hunter, que el teixit empresarial “té un paper protagonista en tot això, perquè tota empresa té un impacte, almenys en el metre quadrat en el qual es mou”.
Després de la pausa per al menjar, inclosa en la inscripció gratuïta a l'II Fòrum de Sostenibilitat, Álex Dakov parlarà en ‘Creant valor a través de la innovació regenerativa’ (15.30 hores) del projecte Aigua NEA, un moviment que transforma un producte de consum diari com és l'aigua, que oferix en llanda d'alumini alternativa al plàstic, en una ferramenta per a restaurar l'oceà i plantar milers de corals cada dia per tot el món: quasi 1.900 fins a la data entre el Pacífic i el Mediterrani. Aigua NEA exemplifica, indica Dakov, com es crea valor a través de la sostenibilitat i idees revolucionàries, i com una marca comercial pot fer de l'impacte en l'entorn, en este cas a través de la regeneració d'ecosistemes marins, el seu motor de creixement a través del que denomina la “innovació regenerativa”.
El programa el completarà la taula redona, moderada per la periodista especialitzada en medi ambient i sostenibilitat Jessica Peña, ‘Negocis locals amb impacte’. Una trobada que reunirà el científic marí i oceanògraf Ignacio Martí, de la firma Gravity Wave, que gestiona les xarxes de pesca inservibles per a buscar solucions sostenibles que eviten el seu abandó i contribuïsquen a preservar l'entorn marí, i a l'ambientalista Raquel Gómez, d'Objectiu Zero, una consultoria de sostenibilitat focalitzada en la integració de plans de sostenibilitat per a empreses, la creació d'estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic i l'educació, divulgació i sensibilització ambiental.
S'unirà al debat José Gámiz, director de Sostenibilitat & ESG del castellonenc Grupo La Plana, dedicat a la fabricació d'envasos i embalatges de cartó ondulat i compacte i solucions d'exposició i mobiliari per a punt de venda. “En Grup La Plana els criteris ambientals formen part dels valors fundacionals, estan integrats en l'estratègia, els usem en tota la cadena de valor, són transversals”, diu Gámiz. Esta aposta per la sostenibilitat “ha donat estabilitat a la nostra cartera de clients perquè oferim un valor afegit al producte”. I conclou: “Abans la sostenibilitat semblava ser l'opció per a empreses que volien ser alternatives. Hui és l'alternativa de les empreses. El canvi existix i la sostenibilitat ja no és una opció. Resistir-se a ella no té sentit en el món empresarial perquè fer-ho és intensificar riscos”.
MÉS INFORMACIÓ A https://www.forodesostenibilidadcastellon.com/
20/11/2024
Cambra Castelló es convertix en l'epicentre de la sostenibilitatL'III Fòrum de Sostenibilitat reunix experts per a debatre sobre models de negoci regeneratius, acció climàtica i RSC
19/11/2024
El lideratge femení impulsa l'economia local: 59 noves empreses a Castelló en 2024La Cambra de Comerç destaca el paper clau de 302 dones en el desenvolupament econòmic de la província
18/11/2024
Castelló analitzarà estratègies d'internacionalització en el VI Fòrum CinteligenciaL'esdeveniment, que tindrà lloc el 27 de novembre, se centrarà en com disseny, tecnologia i innovació impulsen la competitivitat global