08/11/2023
Castelló, 08/11/2023.- El II Fòrum de Sostenibilitat 2023 celebrat este dimecres en la Cambra de Comerç de Castelló sota el lema ‘Sostenibilitat rendible’, ha plasmat, a través de les veus i experiències de nou especialistes en canvi climàtic i sostenibilitat, que les empreses “tenen un paper protagonista a l'hora de canviar la deriva del planeta i la manera de fer negocis”. La trobada ha instat el sector a liderar esta transformació en un moment d'emergència social i climàtica sense precedents i ha traslladat, a través de casos pràctics, com integrar la sostenibilitat en el dia a dia d'una empresa i convertir-la en una aliada de la rendibilitat, sumant valor afegit al producte, obrint noves oportunitats de negoci i ampliant l'espectre de vendes.
Al lideratge de les empreses en este camí s'ha referit en la inauguració del Fòrum la presidenta de la Cambra de Comerç castellonenc, María Dolores Guillamón, qui ha destacat que el “diàleg amb la sostenibilitat al qual assistim hui demostra que és possible generar un impacte positiu i durador en la societat i el medi ambient a través de la promoció de pràctiques empresarials responsables”. “Som ací per a compartir, debatre i aprendre com reduir el nostre impacte mediambiental i, al mateix temps, agregar valor als nostres productes i servicis”, ha dit.
Guillamón ha agraït el suport de la Generalitat Valenciana i de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) en el finançament d'este esdeveniment: “El seu compromís demostra que la sostenibilitat és una missió col·lectiva que necessita de l'esforç coordinat de tots els sectors de la societat i també de les administracions públiques”.
Les i els experts reunits en este II Fòrum coincidixen a assenyalar que, en els seus projectes empresarials, la sostenibilitat ha portat aconseguisc un posicionament de marca i, amb això, una fidelització i ampliació de la cartera de clients. “La sostenibilitat ja no és una opció: és l'alternativa a les empreses que volen continuar sent competitives. Resistir-se al canvi no té sentit, no ser sostenibles intensifica els riscos”, ha indicat sobre aquest tema un dels ponents, José *Gámiz, del Grup La Plana. No obstant això, encara que reconeixen, com ha detallat per la seua part Álex Dakov, d'Aigua NEA, que “tothom assumix ja la necessitat de la sostenibilitat, molt poca gent sap com aplicar-la de manera rendible”.
Aprendre a valorar “els intangibles”, “integrar la sostenibilitat en l'estratègia empresarial” i fixar-se “metes curtes però realistes” són algunes de les claus aportades per l'elenc d'experts que ha filat la jornada. Assenyalen que ser sostenibles implica destinar recursos –“que et guien a aconseguir projectes que cobrixen realment l'invertit”, asseguren- però bandegen la idea que este canvi estiga només a l'abast de les grans companyies. “La sostenibilitat no és per a empreses grans, sinó per a empreses que volen fer una cosa gran. Este és el potencial de la sostenibilitat”, ha afegit *Gámiz.
La primera de les ponències de l'II Fòrum de Sostenibilitat de Castelló, ‘Nous temps’, impartida per *Isa Moreno, presentadora de ‘#Ací la Terra’ (TVE), meteoròloga i especialista en canvi climàtic, ha servit de punt de partida per a analitzar l'escenari crític, “però encara reversible”, que vivim a nivell climàtic i social. Moreno s'ha referit als “punts de no retorn” que amenacen al planeta, que orbita ja sobre llindars al límit “que si se sobrepassen faran que passem a una nova fase en la qual els efectes es multiplicaran”. Desglaç, inundacions, temporals més potents, oceans més braus… “Si aconseguim mantindre'ns en eixos llindars climàtics, naturals i de contaminants [que la comunitat científica fixa per a una preservació segura i justa de la civilització] hi ha algunes coses que podem manejar, preveure; i científicament encara és possible; hi ha esperança”, ha indicat.
“Si no hi ha acció, el planeta acabarà comportant-se d'una manera que no ens agradarà: en la nostra salut, en la nostra vida, en la nostra economia… però sempre podem canviar-ho, clar. Sabem les causes i és el primer pas per a trobar les solucions”, ha afegit *Isa Moreno. La comunicadora ha apel·lat a impulsar “una acció més ambiciosa i urgent” que implique governs i empreses, “perquè l'acció individual és necessària però insuficient”, i a abordar la sostenibilitat des de la varietat de mirades que exigix. “No ser sostenibles afectarà a com entenem el desenrotllament de la civilització”, ha apuntat.
Quatre ponències i dos taules redones
L'agenda del II Fòrum de Sostenibilitat ha estat integrada per quatre ponències i dos taules redones, que han abordat des de l'impacte ambiental dels negocis locals o la transformació de l'activitat empresarial en sectors tradicionals, fins al binomi sostenibilitat-innovació.
A la benvinguda de la presidenta de la Cambra de Comerç, María Dolores Guillamón, i de Manuel Argüelles, director general d'Energia de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme; i la ponència de Isa Moreno, li ha seguit la intervenció ‘Ecodisseny i nous models de negoci’, a càrrec d'Elena Badía, d'Inèdit, una consultora especialitzada en ecodisseny estratègic i sostenibilitat, on assessora i acompanya a empreses en la seua transició cap a l'economia circular i la descarbonització.
La primera taula redona, ‘Canviant les normes del joc. Empreses i sectors tradicionals que transformen la manera de fer negocis’, moderada per Pepa Casado, CEO i investigadora de Futurea, ha reunit les experiències de tres projectes valencians. Ernesto Belloch ha acostat el de la marca Andreu World, que dissenya innovadors seients per a crear llocs de treball i de reunió sostenibles i saludables; Carlos Ferrando ha compartit els objectius d'una altra de les firmes ambaixadores del canvi, Closca Design, que transforma les ciutats en espais amables a través del disseny; i Carmen Ferrández ha abordat l'experiència de Rols Carpets, una firma familiar que porta més de 100 anys dissenyant i teixint catifes a mesura i moquetes amb materials sostenibles des de la seua fàbrica de Crevillent.
La conferencia ‘Moviment B Corp: redefinint el sentit de l'èxit empresarial’, amb Lucas Hunter, de B Corp Spain, ha pres el relleu. En ella, Hunter ha incidit en eixe “paper protagonista que el teixit empresarial té en esta aposta pel canvi, perquè tota empresa té un impacte”.
Per part seua, Álex Dakov ha parlat en ‘Creant valor a través de la innovació regenerativa’ del projecte Aigua NEA, un moviment que transforma un producte de consum diari com és l'aigua, que oferix en llanda de *alumnio alternativa al plàstic, en una ferramenta per a restaurar l'oceà plantant corals.
El programa l'ha completat la taula redona, moderada per la periodista especialitzada en medi ambient i sostenibilitat Jessica Peña, ‘Negocis locals amb impacte’. Una trobada de segell autonòmic que ha reunit el científic marí i oceanògraf Ignacio Martí, de la firma Gravity Wave, que transforma les xarxes de pesca inservibles en solucions sostenibles; a l'ambientalista Raquel Gómez, d'Objectiu Zero, una consultoria de sostenibilitat focalitzada en la integració de plans de sostenibilitat per a empreses; i a José Gámiz, director de Sostenibilitat & ESG de Grup La Plana, dedicat a la fabricació d'envasos i embalatges de cartó ondulat i compacte i solucions d'exposició i mobiliari.
20/01/2025
Cambra Castelló i CaixaBank impulsen el comerç exterior en mercats llatinoamericansEl workshop empresarial, dirigit a socis Enactio, busca explorar les possibilitats d'exportació de les empreses castellonenques
17/01/2025
Cambra Castelló impulsa la formació a mesura internacional amb estudiants holandesosUn programa especialitzat en màrqueting i negociació reforça les competències globals de 30 joves
15/01/2025
Cambra Castelló celebrarà els seus premis anuals el 6 de març després de la suspensió per la DANALa institució entregarà els guardons en un homenatge al talent, la innovació i l'excel·lència de les empreses de la província