05/06/2018
Per què una iniciativa empresarial per l’ètica i el bon govern?
L’impacte econòmic de la corrupció en les xifres macroeconòmiques és un assumpte controvertit. Sovint s’accepten dades que resulten de metodologies no massa rigoroses o que simplifiquen la realitat buscant el sensacionalisme. L'ONU ha dit que les activitats il·lícites en el món suposen el 2,7% del Producte Interior Brut (PIB) del planeta; la Comissió Europea va afirmar que el cost econòmic de la corrupció en el seu àmbit arriba als 120.000 milions a l'any; estudis acadèmics asseguren que l'economia informal (la que es genera per mitjà de diners negres o criminals o activitats sense declarar) és el 18% del PIB.
En el nostre país vivim des de fa massa temps un constant goteig de casos de corrupció que cal aturar de manera definitiva, creant tant mecanismes institucionals que puguen previndre les males pràctiques de l’administració que afavoreixen conductes delictives, com promovent un clima social anticorrupció que faça de tot punt inacceptable actuacions que han estat massa freqüents fins ara. Es tracta de recuperar i consolidar la confiança en unes institucions valencianes íntegres i honestes i, per extensió, en el teixit empresarial que ha patit, d’una manera o altra també aquest nefast fenomen que posa en dubte la reputació de tots i totes en qualsevol àmbit institucional, polític o empresarial.
Aquesta proposta d’Iniciativa Empresarial per l'Ètica i el Bon Govern vol ser una aportació a esta lluita per alçar la hipoteca reputacional de la Comunitat Valenciana i consolidar un nou marc de relacions entre les empreses i les administracions públiques.
Com?
La metodologia d’aquesta iniciativa s’articula en tres jornades amb distintes ponències i col•loquis oberts als i les participants. Les jornades tindrien un esquema similar, bàsicament el següent:
Inauguració
Representants de les organitzacions empresarials i de la Generalitat.
A. Context general
Ponència que situe la qüestió de l'ètica empresarial i el fenomen de la corrupció i les seues conseqüències.
B. Nou marc de relacions entre les empreses i les administracions
Explicació pràctica de les principals novetats normatives en matèries com ara la contractació pública, la responsabilitat social corporativa, la regulació dels lobbies.
C. Experiències d'integritat empresarial
Exemples concrets d'empreses de cada territori per a mostrar bones pràctiques en matèria d'ètica i integritat empresarial.
Cloenda
Taula amb intervencions dels i les representants de les organitzacions empresarials i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació a manera de conclusions i per a presentar/anunciar la declaració.
Públic destinatari:
Empresaris i empresàries i personal directiu d'empreses de la Comunitat Valenciana.
En el moment de la inscripció els i les participants podran formular preguntes relacionades amb els continguts del programa, de manera que el desenvolupament de les jornades siguen una resposta efectiva als interessos del públic assistent.
Castelló, 12 de juny 2018. Casa dels Caragols (Major, 78)
Programa:
9:30
Acte inaugural.
Mónica Oltra, Vicepresidenta del Consell i Consellera d´Igualtat i Polítiques Inclusives.
Salvador Navarro, president de la Confederación Empresarial de la Comunitat Valenciana.
10:00
A. Context general.
José Félix Lozano Aguilar. Professor d’Ètica Empresarial i Professional en la Universitat Politècnica de València i coordinador del Grup d’Educació en Valors (GREVOL) de la UPV. Membre de la Comissió Executiva d’ÉTNOR (ètica dels negocis i les organitzacions).
11:00
Descans.
11:30
B. Nou marc de relacions entre les empreses i les administracions.
Aitana Mas i Mas.
Directora general de Transparència i Participació de la Generalitat Valenciana.
Canvis normatius en matèria de Responsabilitat social i lobbies.
Julio Tejedor Bielsa.
Professor titular de Dret Administratiu de la Universitat de Saragossa.
Contractació pública i males pràctiques.
12:45
C. Experiències d'integritat empresarial.
Taula redona d’empreses:
Intercoop consultoria, coop.v.
Vicent Moliner Bertrán.
Responsable de l’Àrea Jurídic-Laboral
Bankia.
María José Galvez Cardona
Directora de Sostenibilitat
British Petrolium.
Vicent Mut Badenes
Director Financer i de Responbilitat Social Corporativa
13:30
D. Taula de cloenda amb organitzacions empresarials i conselleria.
Sebastián Pla, president del Consell Empresarial de Castelló de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana.
Dolores Guillamón, presidenta de la Cambra de Comerç de Castelló.
Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
Manuel Alcaraz, conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.
14:00
Vi d’honor.
22/11/2024
Cambra Castelló impulsa la sostenibilitat amb la jornada sobre gestió de subproductesSabrina Ratzlaff i Enrique López Balaguer van aportar claus per a complir amb el nou marc legal ambiental
20/11/2024
Cambra Castelló es convertix en l'epicentre de la sostenibilitatL'III Fòrum de Sostenibilitat reunix experts per a debatre sobre models de negoci regeneratius, acció climàtica i RSC
19/11/2024
El lideratge femení impulsa l'economia local: 59 noves empreses a Castelló en 2024La Cambra de Comerç destaca el paper clau de 302 dones en el desenvolupament econòmic de la província