08/10/2021
Castelló 08/10/2021.- Ha tingut lloc una nova masterclass, organitzada per la Cambra de Comerç i ESIC. En esta ocasió s'ha comptat amb la participació d'Héctor Badal, CEO de Yeeply, qui ha aprofundit en un estudi realitzat a pimes i grans empreses sobre la transformació digital.
Per a Héctor Badal, es tracta d'un procés que ha de ser liderat des de la direcció general de l'empresa, però amb implicacions directes en totes les estructures de la companyia. Director general de Yeeply, este enginyer de Camins, Canals i Ports, Màster MBA per ESIC, és expert en Transformació Digital i ha ajudat i participat en el llançament de models digitals amb més de 2.000 projectes desenrotllats en Yeeply, una plataforma que ajuda les empreses a seleccionar als millors professionals per als projectes digitals i tecnològics de les empreses.
ENTREVISTA A HÉCTOR BADAL
Com abordar la transformació digital en la Pime?
D'algun temps ençà les empreses estan cada vegada més preocupades per la seua transformació digital, potser perquè és un dels grans blocs de suport pressupostari del pla d'ajudes europees o potser perquè realment són conscients que sense eixa transformació les seues empreses es poden quedar obsoletes i poden perdre els seus avantatges competitius.
Com detecta una empresa que necessita abordar un procés de transformació digital?
En moltes ocasions els directors d'innovació de les companyies (CIOs) plantegen projectes a les seues empreses per a pujar-se al carro d'una tecnologia o una moda.
Va passar en cadascuna de les fases anteriors de les revolucions tecnològiques i com en eixes fases no sempre el resultat és l'esperat. Ni totes les empreses havien de tindre una app llavors ni ara totes les empreses han d'utilitzar el Blockchain.
El primer pas per tant és definir l'estratègia i plantejar els objectius globals. Eixos objectius poden ser vendre més, reduir els costos de producció, etc. I llavors s'implementarà la tecnologia adequada en cada punt, però sempre que complisca amb els objectius globals de l'estratègia de la companyia.
La tecnologia és per tant una ferramenta per a aconseguir un objectiu, i no la fi en si mateix.
Qui ha de liderar este procés?
Com tota transformació en una organització ha de ser una cosa en la qual es crea fermament, per tant este és un procés que ha de ser liderat des de la direcció general de l'empresa.
Queden molt pocs CEOs que no creen en este procés, però ha d'haver-hi una figura de lideratge dins de l'empresa que ho faça possible.
Sol ser habitual i molt necessari secundar-se d'una empresa externa especialitzada perquè és molt difícil que una empresa tinga totes les capacitats necessàries. Ja és difícil en si mateix que una PIME puga permetre's un CIO de suficient experiència per a abordar esta transformació. Però el que no pot faltar és lideratge.
Este lideratge s'ha a més de fer permeable a tota l'organització, per tant es recomana que s'involucre a un líder d'opinió en cadascun dels departaments, perquè siguen els que espentar des de les seues respectives posicions.
És per tant en este punt en el qual es detecta una gran oportunitat en el mercat. Existix la necessitat de perfils amb capacitat estratègica, de lideratge i que estiguen al dia de les transformacions que està vivint la tecnologia per a aplicar-lo al canvi de l'organització.
En este punt ESIC està fent un gran esforç implementant en la major part dels seus màsters l'assignatura de Metamorfosi Digital de la qual soc Professor Associat. Una formació clau per als directius del futur.
Amb quins recursos compten les Pimes? Quines són les limitacions?
La problemàtica principal amb la qual es troben les Pimes a l'hora d'abordar esta transformació és l'aplicació i el resultat d'estos.
I per a això els projectes s'han de posar en marxa de manera àgil i eficient. Cada vegada es busca més l'aplicació de productes o servicis en funcionament i que demostren la seua efectivitat. Per posar un exemple, per a automatitzar processos repetitius s'utilitzen ferramentes de RPA (Robotic Process Automation) que ja estan funcionant i en el mercat i la seua aplicació per a una empresa és molt més eficient i d'un resultat molt més immediat.
Però la principal limitació amb què es troben les empreses no està en la tecnologia, ni en la ferramenta a emprar, sinó en les persones.
El 75% dels projectes de transformació digital fallen per la falta de talent digital i tecnològic i és per això que és un deure d'escoles de negoci com ESIC per a la societat l'aportar eixos professionals a un mercat cada vegada més demandant de capital humà especialitzat.
Quins són els primers passos per a obtindre un diagnòstic i arrancar el procés?
El primer pas per tant és la definició estratègica per part de l'empresa, nascuda des del comité de direcció i amb una clara visió a llarg termini.
Una vegada identificada l'estratègia s'ha d'abordar esta transformació des d'un punt de vista holístic, abordant totes les àrees de l'empresa (clients, distribució, proveïdors, processos, persones i gestió) però sense oblidar la importància de la captura d'informació i dades per a futures anàlisis.
Com ja hem explicat anteriorment tot este procés ha d'estar ben liderat des de dalt de l'empresa però fent-ho permeable a tota l'organització. I per a això l'empresa ha de comptar amb el talent adequat.
Finalment, però no per això menys important, cal ressaltar la importància de comptar amb els companys de viatge adequats. Yeeply acompanya a les empreses en tot el seu procés de transformació digital des de la visió estratègica fins a la implementació tecnològica.
22/11/2024
Cambra Castelló impulsa la sostenibilitat amb la jornada sobre gestió de subproductesSabrina Ratzlaff i Enrique López Balaguer van aportar claus per a complir amb el nou marc legal ambiental
20/11/2024
Cambra Castelló es convertix en l'epicentre de la sostenibilitatL'III Fòrum de Sostenibilitat reunix experts per a debatre sobre models de negoci regeneratius, acció climàtica i RSC
19/11/2024
El lideratge femení impulsa l'economia local: 59 noves empreses a Castelló en 2024La Cambra de Comerç destaca el paper clau de 302 dones en el desenvolupament econòmic de la província