Loading…
News

Cambra i CaixaBank presenten el seu estudi sobre internacionalització

04/11/2020

Compartir

Castelló, 4 de novembre de 2020.- La Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Servicis i Navegació de Castelló i CaixaBank presenten el seu estudi sobre Empreses exportadores de la província de Castelló, en el qual oferix una foto fidedigna de la realitat econòmica des del punt de vista de la internacionalització, un dels eixos del creixement econòmic en Castelló en els últims anys i l'evolució positiva dels quals ha permés que en l'actualitat de les més de 2.000 empreses exportadores de la província, un total de 1.257 ho fan ja de manera regular.

L'estudi té en compte el creixent pes de les exportacions i el seu positiu impacte en l'economia de la província, però també en els perfils d'unes empreses internacionalitzades que oferixen un alt grau de competitivitat, valors elevats quant a productivitat, supervivència i qualitat en l'ocupació.

Per a la presidenta de la Cambra de Castelló, Dolores Guillamón, “és important i oportuna esta publicació de Les Empreses exportadores de la província de Castelló, perquè ens permet no sols conéixer què som i què fem, sinó perquè ens dona claus que ens obriran portes a l'arribada de noves oportunitats”, al mateix temps que agraïx la col·laboració prestada per CaixaBank “en el seu afany d'abrigallar, de manera contínua i constant, al teixit empresarial castellonenc”.

El director territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, Xicu Costa, a més de ressaltar l'estreta col·laboració amb la Cambra de Castelló, abans de res subratlla que “l'important és ser útils a les empreses, d'ací este estudi, una ferramenta que, a mode d'exhaustiva radiografia de la realitat exportadora de les empreses de la província de Castelló, pretén contribuir a afavorir el dinamisme en matèria d'internacionalització del teixit empresarial local”, explica.

Un repàs per les conclusions de l'estudi

De l'ampli estudi realitzat per la Cambra de Comerç de Castelló en col·laboració amb CaixaBank s'extrauen una àmplia gamma de rellevants conclusions, com és la importància del sector ceràmic que, agrupat en el clúster del taulell, es continua consolidant en l'àmbit internacional.

Quant a l'àmbit geogràfic, destaca que les comarques costaneres (Plana Alta, Plana Baixa i Baix Maestrat) acumulen el 90% de les empreses exportadores o que la capital, Castelló, aglutina el major número, amb 623, de les quals més de la mitat es dediquen a la distribució comercial i quasi una quarta part correspon als servicis. Per exemple, a diferència del que ocorre a València, Castelló alberga un nombre important d'empreses industrials exportadores (92), que suposen la mitat de totes les de la comarca de La Plana Alta.

D'altra banda, es dona la circumstància que la presència d'empreses exportadores va íntimament lligada a la superfície industrial i la disponibilitat d'infraestructures de comunicació viària.

Com sol ocórrer de manera general, la grandària sí que importa quan es parla d'Internacionalització, ja que torna a donar-se la dualitat en l'existència d'una àmplia massa d'empreses de reduïda grandària que exporta molt poc al costat d'un reduït conjunt de companyies que embene a l'exterior de manera regular. Així el 12,4% del total de les empreses exportadores factura més de 10 milions d'euros, si bé generen més del 80% de la facturació total.

Les microempreses (amb facturacions amb menys de 2 milions de facturació), per part seua, suposen menys del 5% del total de les vendes.

D'altra banda, l'estudi es deté també en què la Plana Baixa acull el major nombre de negocis (120) concentrats en els municipis d'Onda, Vila-real, Nules i La Vall d'Uixó (88 entre els quatre).

Quant a àmbits empresarials, una gran part de les empreses implantades en l'exterior són del sector industrial, concretament el 40%. I en el que concernix la seua concentració geogràfica, el 70% de les empreses se situen en 5 poblacions: Castelló, Almassora, Vila-real, l'Alcora i Onda.

L'arribada de capital estranger també s'arreplega en este informe. Així, més de 120 empreses han invertit de manera directa. El 32% ho ha fet a la ciutat de Castelló i el 33% en el que ve a ser el triangle de la Ceràmica. Els següents quatre municipis amb major nombre d'empreses amb capital estranger són Almassora, Benicarló, Vinaròs i Peníscola.  

L'estudi conclou, a més que continua existint l'interés per la concentració d'empreses exportadores en els municipis costaners de la província en un procés que, previsiblement anirà a més, d'aquí ve que s'incidisca en la importància a continuar potenciant el Clúster de la Ceràmica, com a indústria capdavantera en el món; el desenvolupament del Corredor Mediterrani; convertir Castelló en nus logístic principal /ferrocarril, port i carreteres) i nexe de comunicació amb el sud d'Espanya, Madrid i Europa; a més de posar en evidència el baix desenvolupament econòmic i despoblació que ve patint l'interior de la província en les últimes dècades, fruit de la falta d'infraestructures de comunicació i TIC.


Últimes notícies

20/12/2024

El Secretari General de Cambra Castelló, nou vocal del Consell Social de l'UJI

L'advocat i doctor en economia, A. Jesús Ramos, contribuirà a reforçar els vincles entre la universitat i l'entorn socioeconòmic castellonenc


18/12/2024

La Cambra de Comerç de Castelló presenta als mitjans el seu Balanç 2024

El balanç anual destaca l'alta tramitació d'expedients del Kit Digital, més de 24.000 documents internacionalitzats i esdeveniments com Qualicer o Smart Week


16/12/2024

Castelló celebra l'èxit empresarial amb sabors i aliances en l'esdeveniment d'Enactio

Pobill Ecològics brilla en l'esdeveniment anual del club amb un exclusiu tast d'olis